Be my baby Grain Free Channel ・無穀物頻道

July 26, 2017

 

 

 

1. 想減肥,你未必需要減肥糧。(上)

 

 

   有一種瘦,係健康甘瘦。亦有一種瘦,係皮黃骨瘦。

 

   你嘅狗狗係邊一種類型?想狗狗修身,有時得到既建議係轉食減肥糧,因為可以令狗狗立即隔離致肥食物,比較快見效。長期食用減肥糧會影響狗狗嘅健康,造成營養不良。

 

   基本上,狗糧嘅蛋白質,最少有19%。通常低蛋白質,係幫助老犬適應漸漸減慢嘅新陳代謝而設。而部份減肥糧蛋白質含量,更低於17%。如果長期比正值發育階段嘅成犬或者幼犬進食,會引致好多營養不良嘅後果。

 

 

2. 想減肥,你未必需要減肥糧。(下)

 

 

   市面上,無穀物天然配方經過多年嘅發展,已經愈黎愈成熟。想健康甘瘦,無穀物天然配方先至係你嘅最佳答案。

 

   當狗狗停止進食有含碳水化合物嘅食物,就已經排除最主要致肥既誘因。加上,以鮮肉為主食,有助燃燒脂肪,強健肌肉,狗狗就唔洗再怕減肥減到無黎神氣, 皮毛塌晒,手軟腳軟啦!

 

   下一步,就為你嘅狗狗揀一款適合既口味啦!

 

 

3. 無穀物之謎,蛋白質的迷思?!(上)

 

 

   一隻狗狗需要既蛋白質介乎一係19%至32%。一般無穀物天然配方既犬糧蛋白質含量介乎25% 至 48%。所以好多人一提起無穀物配方,大家嘅概念就係「蛋白質好高」。點解會咁嘅呢?

 

   蛋白質好高!?

 

   有生產商為咗提升適口性及減低生產成本,甚至會外加蛋白質,去代替鮮肉,以提高犬糧既適口性。 並且,以進食高蛋白質,務求提升燃燒脂肪嘅效果。

 

   但係,係香港既潮濕多雨既氣候,無論人抑或寵物,消化力同新陳代謝相對乾爽氣候嘅地區為慢。再加上,缺乏運動之下,高蛋白質難以完全消化,結果脂肪燃燒不成,愈食愈肥。如果狗狗仲經常食多鹽多糖嘅小食,太過雜食嘅話,仲好易造成腸胃不適。

 

 

4. 無穀物之謎,蛋白質的迷思?!(下)

 

   無論人同狗狗要健康都需要提升新陳代謝,減少身體嘅消耗,正所謂痛從口入。食對身體有益嘅食物,係功。食對身體無益嘅,係過。功過相抵之下,功比過多,身體自然強壯!

 

   所以,要為狗狗選擇適合嘅無穀物天然配方狗糧,需要考慮年紀、狗狗身型大小、蛋白質含量、狗狗活動量多少、改善目標、身體敏感、環境氣候等等。

 

   Be my baby無穀物天然配方狗糧三款口味都係真材實料,以鮮肉攝取 24%蛋白質。係適口性及蛋白質含量之間取得平衡。狗狗可以享受無穀物天然配方嘅同時,又唔會攝取過量蛋白質。

 

   而且, 單一肉類配方,無咁雜食,大大減低腸胃敏感嘅風險,好適合住係香港既狗狗食用架!

 

 

5. 弊喇!唔肯食狗糧

 

   作為主人,要服侍狗狗真係一啲都唔易!我地為左狗狗乖啲、聽話啲、開心啲,會買多唔同嘅玩具同食物比佢地。但係,當狗狗唔肯食狗糧嘅時候,真係點引都引唔到佢乖乖地食。

 

   作為主人既,首先,唔好甘快認定隻狗糧無味道,令到狗狗唔肯食。反而,我地要唸下,狗狗依輪係咪食得太多狗小食呢?會唔會過量呢?或者,有可能啱啱食完潔齒骨,狗狗可能已經飽飽滯滯喇!

 

   狗狗同小朋友一樣,最想食佢鐘意食嘅野,除左因為味道夠香之外,好多時黎自佢對依件食物有愉快嘅記憶。

 

   所以,試下令狗狗對狗糧建立返一啲愉快嘅記憶。例如,變成一種獎勵都唔錯架!狗狗做得好, 除左讚佢“ Good Boy ” 之外,都可以獎佢一粒狗糧作為獎勵。

 

 

6. Be My Baby  Grain Free 無穀物頻道・試糧計劃

 

試用者:梁先生
犬隻品種及名稱:八哥(海獅)

犬隻年齡:7歲
體重:10 kg

以往進食的狗糧品牌:愛犬元気(日本)
開始日期:2017年4月5 日


 

   海獅與其他八哥同樣有著萌萌呆呆的的外貌,也有著體重的問題。可是,海獅是個努力步行的八哥。只是,身體總是瘦不下來。

 

   海獅除了想瘦身之外,更希望改善移位性皮膚炎的問題。梁先生以往在香港一直未能找到適合海獅的狗糧,故此,他從日本為海獅訂購合適的狗糧。

 

   自從2017年4月5日,梁先生獲邀請,接受為期30天的 Be My Baby 無穀物天然配方的試食計劃。海獅在未來30天,將會以白身魚作為測試。

 

   在試糧的過程中,海獅的體型終於有所改善。除此之外,更令梁先生喜出望外的,是海獅的腸胃功能比之前有明顯改善,不但排便比之前更輕鬆,就連糞便的氣味亦明顯減少,毛色也充滿光澤。

 

 

 

Tags: Waylun,寵物店

Please reload

© Waylun Pet Care. ALL RIGHTS RESERVED

  • Facebook - White Circle
  • YouTube - White Circle